Film "Goli život Golog otoka" - Eva Nahir Panic  

Dokumentarni film "EVA - Goli život Golog otoka" nagrađen je specijalnom nagradom na Međunarodnom festivalu autorskog filma zemalja Podunavskog regiona "Profest", u konkurenciji 189 radova iz 14 zemalja.

Film "Goli život Golog otoka" 

Documentary "Eva"- Intro   By D. ilić © 2013-2016 

"Jugoslovenski književnik Danilo Kiš, zatvarajući svoj književni opus, zapisao je da je u savremenoj istoriji, od svih ljudskih zala koja su je obeležila, najstrašnije bilo iskustvo logora – od ratnih do onih poratnih. „To da su logori stravičan simbol našeg vremena nije činjenica koju sam ja prvi izrekao. To je jedno od najstrašnijih iskustava celokupne istorije čovečanstva, jer se pojavljuje u veku u kome nam se činilo da do toga više nikada ne može doći“, zapisuje Kiš sredinom osamedesetih, istražujući još uvek skrivene istine socijalističke Jugoslavije. Tragajući za tim istinama, upoznaje Evu Nahir Panić, čiju životnu priču, ratno iskustvo i golootočku sudbinu samo načinje u svom traganju za ljudskom slobodom krajem osamdesetih godina. Smrt ga je u tome sprečila. Svedočanstvo Eve Nahir Panić jedna je od poslednjih živi priča svedoka vremena koje je daleko iza nas." 

Film "Goli život Golog otoka" (full version 2015)

"Jugoslovenski književnik Danilo Kiš, zatvarajući svoj književni opus, zapisao je da je u savremenoj istoriji, od svih ljudskih zala koja su je obeležila, najstrašnije bilo iskustvo logora – od ratnih do onih poratnih. „To da su logori stravičan simbol našeg vremena nije činjenica koju sam ja prvi izrekao. To je jedno od najstrašnijih iskustava celokupne istorije čovečanstva, jer se pojavljuje u veku u kome nam se činilo da do toga više nikada ne može doći“, zapisuje Kiš sredinom osamedesetih, istražujući još uvek skrivene istine socijalističke Jugoslavije. Tragajući za tim istinama, upoznaje Evu Nahir Panić, čiju životnu priču, ratno iskustvo i golootočku sudbinu samo načinje u svom traganju za ljudskom slobodom krajem osamdesetih godina. Smrt ga je u tome sprečila. Svedočanstvo Eve Nahir Panić jedna je od poslednjih živi priča svedoka vremena koje je daleko iza nas."

"Eva" Documentary - Profest 2016. (Specijalno priznanje) Short version, 30 min

Dokumentarni film "EVA - Goli život Golog otoka" nagrađen je specijalnom nagradom na Međunarodnom festivalu autorskog filma zemalja Podunavskog regiona "Profest", u konkurenciji 189 radova iz 14 zemalja.
http://evabook.mojsajt.rs
Documentary "Eva"By D. ilić © 2013-2016
Music: Lelat Zefafk - Fahad Alsaerie

RTK: (promocija knjige) - Životna ispovest Eve Nahir Panić

Javnosti su predstavljeni knjiga i dokumentarni film pod nazivom "Eva", čiji je autor Dane Ilić, novinar Dopisništva Radio-televizije Srbije u Kragujevcu.Knjiga, kao i istoimeni film, na dokumentaran način beleže život Jevrejke udate za jugoslovenskog oficira, koja je preživela Holokaust, kao i golootočku golgotu i doživela duboku starost. Dane Ilić nije ni slutio da će ga susret sa Evom Nahir Panić pre četiri godine do te mere zaintrigirati da će dovesti do knjige i filma, kao i prijateljstva sa ovom jedinstvenom ženom.Eva je Jevrejka iz bogate porodice, a njen suprug Rade Panić je Srbin iz siromašne porodice, jugoslovenski oficir.Knjiga govori o burnim društvenim prilikama u kojima je živela, između ostalog o njenom tamnovanju na Golom otoku.Eva je rođena Čakovcu, tadašnjoj Mađarskoj, 1918. godine. Tu je pred Drugi svetski rat i upoznala svog supruga.Knjiga "Eva" po žanru je biografija, sa elementima naučne monografije, ali i putopisa i autorovog linog doživljaja ove neobične životne priče.Uporedo sa knjigom nastao je i istoimeni film, s obzirom da je Dane Ilić 2013. godine desetak dana proveo u Kibucu na severu Izraela, gde je Eva Nahir Panić provela najveći deo života.Za dokumentarni film "Eva" Dane Ilić dobio je specijalnu nagradu na Festivalu autorskog filma zemalja Podunavskog regiona. Eva Nahir Panić umrla je 2015. u 97.godini.Izveštava novinarka Biljana Nešić.

RTS - Evino svedočenje o Golom otoku

Iako su arhive bezbednosnih službi bivše Jugoslavije i dalje nedostupne istraživačima, prema navodima, kroz logore posleratne države, prošlo je oko 16.000 zatočenika. Najpoznatiji među njima, zatvori na Golom otoku i Svetom Grguru služili su za progon političkih neistimišljenika. Svedoka tog vremena danas je malo, a jedno od potresnijih svedočenja u knjizi "Eva - Goli život Golog otoka" i filmu zabeležio je Dane Ilić.

RTS Tito-Staljin, dve nijanse crvene

Šta je bilo u pozadini raskola između dvojice komunističkih lidera, Tita i Staljina? Kako je Broz reagovao kada je pročitao Rezoluciju Informbiroa u kojoj se on i najuže rukovodstvo optužuju da su antisovjetska klika špijuna i stranih plaćenika?
Autorka - Svetlana Janićijević

Powered by WebExpress