Knjiga "Eva" - Životna ispovest Eve Nahir Panic

                                                                                                                              Autor: Dane Ilić
                                                                                                                Knjigu možete poručiti na ovom linku >>>

              Pisati o Evi Nahir Panić bilo je kao istraživati već otkriveno – učinilo mi se kada sam pokušao da pronađem odgovor na pitanje: Ko je bila Eva Nahir Panić? O bogatim, i na momente tragičnim životnim deonicama detaljno je govorila u intervjuima, televizijskim emisijama i dva dokumentarna filma. Detaljno opisujući vreme i okolnosti u kojima je biti čovek bila privilegija i čista ludost, Eva je slikovito, sa mnogo emocija, ali bez suvišne patetike, dala neprocenjiv doprinos istoriji jednog vremena. Ulogu hroničara i pripovedača nije sama izabrala – nametnula joj se kao što se svaki od životnih izbora nađu pred nama, bez mogućnosti da im okrenemo leđa i prepustimo drugima. Eva je ličnu sudbinu, uprkos brojnim žrtvama, uspela da okrene u sopstvenu korist. Posvećenost i iskren odnos prema činjenicama, učinili su da svaki od tih izbora dobije svoj smisao, a poruke koje na kraju ostaju – budu čitke i jasne.

            Najveći izazov bio je traganje za momentima koje Eva u dosadašnjim razgovorima, svesno ili ne, nije pomenula. Pripovedati o sopstvenom stradanju jednako je potresno koliko i samo stradanje. Eva je vešto uspela da se otrgne i udalji od granice koja lični doživljaj odvaja od doživljaja pripovedača, i tako, sopstvenu sudbinu pretoči u priču koja je lišena najniže ljudske potrebe da se osvetom dokopa istine. Spremno je i vešto postavila kažiprst na teme koje su pod tamnim velom državne tajne, ležale sakrivene decenijama. Večito radoznali Danilo Kiš podstakao ju je da ogoli i težinu lanaca Golog otoka i stradanje žena u prvim, posleratnim godinama komunističke Jugoslavije. I sama žrtva neliberalnog režima, izazvala je reakciju gospodare života i smrti, a uspavanoj jugoslovenskoj javnosti na uvid stavila skrivene fragmente nacionalne istorije.

         Ova knjiga obrađuje period od kraja Prvog svetskog rata do nastanka i raspada socijalističke Jugoslavije. Tek u naznakama, dotiče se i pitanja antisemitizma i stradanja Jevreja, ali i posledica obračuna komunističkog režima sa „izdajnicima države i naroda”.
Prva javna svedočanstva o logorima za žene u Jugoslaviji Eve Nahir Panić, dopunjena „priznanjima” islednika Udbe, ilustrovana pismima Danila Kiša, zatvorskim beleškama Radeta Panića, i na kraju, dopunjena uspomenama prijatelja i porodice – pokušaj su da se na jednom mestu sakupi i objavi sva dostupna građa, uglavnom usmena. Ovaj rad nastao je šest i po decenija od najsnažnije kampanje Kominforma i jugoslovenske vlasti prema onima koji su zatvarani i administrativno kažnjavani, zbog sumnje da su delovali protiv države i naroda. Neumorno tragajući za istinom o smrti supruga, Eva Nahir Panić i na ovaj način ostavlja lično svedočanstvo o stradanju, Holokaustu i komunističkoj represiji.   

                                                                                 Audio: Eva Nahir Panić o Josipu Brozu Titu, Golom otoku, stradanju, sećanjima .....

          Slušajući često odgovore na pitanja koje sam poslednjih godina postavljao, ne mali broj Evinih prijatelja govorio je o njenom životu kao o priči koja je sve, samo ne „obična”. Eva je, iako samo jedna od nas, ipak posebna zbog svoje prirode, hrabrosti i iskrenosti. Mada su tajne deo nas, čini se da je samo mali broj njih sačuvala za sebe. Zato verujem da će ovaj skromni doprinos u traganju za istinom – kakva god ona bila – biti dovoljan za razumevanje vremena koje je daleko iza nas.
                                                                                                                                                                                                                                                              (Autor  2015.)   
*Recenziju prof dr Mladenke Ivanković, naučnog saradnika Instituta za noviju Istoriju Srbije Recenziju možete pročitati ovde >>>

Powered by WebExpress